DAPATKAN PRODUK KECANTIKAN & KESIHATAN ORIGINAL DI SINI

Kenali Lapisan Kulit Anda

Skin barrier ialah lapisan sel kulit paling luar (stratum corneum) dan juga lipid matrix yang mengandungi ceramide, cholesterols, dan fatty acids, sebagai “gam” yang  melekatkan sel-sel kulit.

Ataupun nak senang ia lapisan pelindung yang melindungi kulit daripada apa-apa yang membahayakan keadaan kulit seperti sinaran UV, radikal bebas, dan udara persekitaran yang kotor

Walaupun skin barrier ni melindungi daripada merosakkan kulit, tapi kulit ni sebenarnya sangat delicate dan sifatnya senang menyerap.

Sebab itulah sesetengah orang kulit senang berminyak dan kusam sebab kulit jenis macam ni senang meresap bahan kotor dari udara lepastu pori pun tersumbat.

Sebab tu boleh jadi blackhead dan whitehead.

Macam mana nak tahu skin barrier kita rosak?

Nak senang detect, skin barrier yang rosak selalunya ada problem sensitivity, flaky, selalu pedih, gatal, kering dan sangat kusam. Semua ni sebenarnya kekurangan hidrasi iaitu air (H2O).

Selalunya sebab guna bahan yang tak sesuai dengan kulit, bahan aktif yang terlampau tinggi percentage, over-exfoliate dengan skrub yang terlampau kasar, ataupun keadaan udara persekitaran yang terlampau kasar macam angin kuat ataupun suhu sejuk.

Punca skin barrier rosak & cara mengatasinya yang kita perlu ambil tahu.

  1. Pencuci muka beralkali

Ramai suka memcuci muka berbuih banyak sebab rasa kepuasan. Sebenarnya ia tidak bagus untuk kulit wajah. Lagi banyak buih, lagi tinggi alkali. Lagi tinggi alkali, lagi kering kulit dan merosakkan lapisan barrier.

2. Mencuci muka berlebihan & buang sel mati

Perbuatan mencuci kulit wajah terterlalu kerap juga boleh merosakkan skin barrier kulit wajah. Lagi kerap cuci muka, lagi banyak sebum pada lapisan barrier terhakis. Elakkan perbuatan terlebih mencuci wajah ya

3. Krim steroid

Biasanya digunakan untuk masalah kulit gatal-gatal. Walau bagaimanapun kesan untuk jangka panjang, kulit akan semakin nipis. Kulit akan jadi memerah, semakin gatal dan panas terbakar

4. Guna pencuci muka yang pH natural, 4.5-5.5

Semak semula pencuci muka yang digunakan sama ada berbuih banyak atau tidak. Ada Sodium Laurel Sulfates atau tidak. Kalau ada, sila berlapang dada untuk letak dalam bakul sampah. Hal ini kerana lagi lama kita guna, lagi rosak lapisan barrier. Carilah pencuci wajah tanpa SLS, SLES. Tanpa paraben dan alkohol.

5. Wajib pakai “sun protector”

Penyebab kulit rosak teruk juga adalah matahari. Untuk kesan jangka panjang, macam-macam kesan teruk yang akan berlaku jika kita tidak memakai sunprotector.

Penting mesti ambil tahu supaya jangan salah pilih produk perawatan kulit wajah. Tindakan ‘try and error’ hanya akan merosakkan kulit wajah sahaja.

Dapatkan produk skincare yang berkualiti dan proven test lab. Antaranya Wardah, Safi, Sariayu. Dapatkan produk produk tersebut dengan diskaun deals jika anda membeli di widurimall.com

Share This Post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bestsellers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Sidebar
Home
Shop
0 items Cart

Sign in

No account yet?